19 de juny 2008
CONVOCATÒRIA PER ARTISTES
17 de juny 2008
CONVERSES AMB ARTISTES
L’obra d’aquest artista té un gran impacte visual, tant pel que fa al color com a la forma. Les pinzellades de negre intens defineixen siluetes que emergeixen de fons plans i aporten uns volums molt particulars.
[bio] Francisco de Pájaro, neix en 1970 en Zafra (Badajoz). Aprèn a pintar de forma autodidacta. d'adolescent comença a decorar locals d'oci amb pintures artístiques. El 1994 ingressa a l'Escola d'Art i Oficis Artístics de Mèrida (Badajoz), i s'hi està durant un any i mig. De retorn al seu poble natal, viu i treballa en diversos oficis, sempre combinant-los amb la pintura. El 1995 esdevé co-fundador de Rotuletto, empresa dedicada a la imatge corporativa, retolació i decoració d'interiors. El 1998 lloga el seu primer estudi-taller, on realitza pintures surrealistas i cubistas sota les influències de Picasso, F. Bacon… L'any 2000, realitza la seva primera exposició invidual a la Galeria Sta. Marina (Caixa d'Estalvis de Badajoz) a Zafra. Un any després mor en un tràgic accident el seu amic i soci Víctor García. Mesos més tard, pren la decisió de deixar-lo tot per a dedicar-se per complet a la pintura. Viu a Londres durant gairebé dos anys, on realitza diverses exposicions. El 2003 viatja per primera vegada a Barcelona, on troba una gran inspiració en aquesta ciutat. Avui viu i segueix pintant amb el seu personal llenguatge pictòric.
15 de juny 2008
ELS SET BALCONS DE L'ART
12 de juny 2008
SET BALCONS PER L'ART
La visita a este piso vale la pena ya no sólo para contemplar las obras de arte que se exponen sino para disfrutar de sus vistas sobre una de las plazas más emblemáticas de Barcelona. Unas vistas de las que disfrutaron en su día el pintor naïf José Pérez Ocaña y el cantautor Lluís Llach. Del primero, el piso todavía conserva un friso pintado por el propio artista en una de las habitaciones. En ellas, Llach compuso algunos de sus álbumes más conocidos.
10 de juny 2008
L'EXPOSICIÓ 'MIRADA INTERIOR' A SETBA
Plaça Reial 10, 1r 2a
08002 - Barcelona
Tel./Fax. 934813696
www.setba.net
setba@setba.net
08 de juny 2008
EL PIS D'OCAÑA
Kokon / Todo es muy raro
06 de juny 2008
ART AL PIS DE LLUIS LLACH
Montse Frisach / L'Avui
L'espai és privilegiat: un pis de més de 300 metres quadrats, en el qual Llach va viure del 1985 al 1999. En canvi, el pintor Ocaña, un dels artistes emblemàtics de la contracultura barcelonina, hi va passar només un any abans de la seva mort el 1983. L'artista va deixar en el pis un fris en una de les habitacions pintat amb àngels. Darío Olartua, impulsor d'aquest espai privat, explica que des d'aquest espai es pretén "recuperar la memòria d'aquest artista" amb alguna activitat o exposició permanent sobre ell que es faria més endavant.
Setba ha obert les seves portes amb una exposició col·lectiva amb artistes com Jordi Andreu Fresquet, Josep Domènech i Elena Molinari.
03 de juny 2008
ELS ANGELETS D'OCAÑA
Rosario Fontova / El Periodico
El pintor más naíf de la Rambla, conocido simplemente por su apellido, Ocaña, dejó en la pared de su nuevo piso de la plaza Reial un friso de ángeles con cara de niño. Ocaña no pudo disfrutarlo porque murió a poco de hipotecarse con tres millones después de que se incendiara el disfraz que llevaba en las fiestas de su pueblo, en Cantillana (Sevilla), en 1983. Tenía tan solo 38 años.
A su muerte, el fresco ha seguido intacto en una de las habitaciones interiores del primer piso del número 10 de la plaza Reial de Barcelona. Virtudes Ocaña Rodríguez, hermana del pintor sevillano, lo vendió en 1985 al cantautor Lluís Llach. En 1999 el piso pasó a manos de un equipo de arquitectos que lo vendió a una sociedad a la que pertenece Darío Olaortúa. El piso, con amplias habitaciones de terrazo hidráulico antiguo y molduras de yeso, será a finales de mes un espacio polivalente que incluirá sala de exposiciones.
Olaortúa relaciona los frescos de los angelitos de Ocaña con una agitada inauguración a la que asistió en 1983. En esa época, Olaortúa era socio de la galería Joan de Serrallonga, en la calle de Mercaders. Fundada en 1976 y hoy desaparecida, la galería organizó una exposición de Ocaña que entonces acababa de morir en un hospital de Sevilla y era ya un icono de la Barcelona contracultural y libertaria.
Inauguración agitada."Llegaron Nazario y sus amigos a la inauguración. Hicieron un altar con flores y de repente un tío se quitó la túnica, se despelotó y los otros le siguieron. Se armó un lío tremendo y a las diez de la noche tuvimos que cerrar la puerta de la galería", recuerda Olaortúa, que todavía imagina los óleos con las candorosas vírgenes de Ocaña. El artista también dejó angelitos con guirnaldas pintados en su primera vivienda de la plaza Reial, ahora ocupada por la Fernanda.
El vecino NazarioAlejandro Molina vive con Nazario en un estudio casi pared por pared del que ocupó Ocaña en la plaza Reial, pero en el número 12, donde hay una pequeña placa de cerámica que le recuerda. Ambos son artistas y formaron parte del vecindario informal y bohemio que iba y venía por los estudios del edificio durante los años 70. "Casi todos éramos maricones y había también un picaderillo que tenía un abogado. Estaban Camilo, Alberto Cardín, Sisa, la Perica, Pep Torruella y nosotros. Ocaña nos dijo, 'nenas, que queda un piso vacío porque se van unas tortilleritas', y nos trasladamos", cuenta Molina.
"Ocaña pintaba cenefitas en el patio y cuando le caían churretones de pintura, decía, déjalo, y entonces lo arreglaba haciendo unas florecitas", añade Molina. Se dice que en una celda de la prisión Modelo puede quedar también alguna huella de la traza pictórica de Ocaña, encarcelado con Nazario por escándalo público cuando se manifestaban por la Rambla vestidos de Massiel y fueron detenidos a porrazo limpio. "Mientras Nazario les pintaba los brazos a los presos como tatuajes, ella Ocaña les hacía una felación, según me contaban", relata Molina.
Llach, el siguiente inquilinoOcaña, que jamás tuvo una nómina, pudo comprarse un piso grande para él solo gracias al director de una sucursal de la Caixa que confió en él. Alejandro Molina recuerda que en las grandes salas que daban a la plaza Reial, Ocaña tenía su dormitorio, su taller de pintura y otro donde hacía sus muñecos y manejaba con destreza telas y purpurinas. En una de esas grandes y luminosas habitaciones componía con su piano años más tarde Lluís Llach.El fresco, pintado de manera apresurada, es del mismo estilo barroco, de ingenua devoción, que una pintura que Pep Torruella, amigo de Ocaña, llevó a la muerte del artista, para cumplir sus últimas voluntades al monasterio de Montserrat, que tardó 22 años en exponerlo en su museo. Darío Olaortúa no quiere tardar tanto. El hallazgo del mural angélico en su nuevo local le estimula para preparar una exposición del transgresor Ocaña, el inquilino más popular de la plaza Reial hace 20 años y ahora casi un extraño.
Divendres, 12 de setembre 2007
01 de juny 2008
SETBAMANIA
Dario Olaortua / Director de SETBA
SETBAMANIA és un espai de reflexió al voltant del món de l’art i de les activitats de la sala polivalent SETBA. Aquest blog ajudarà a dinamitzar les relacions de l'entorn del projecte. Si teniu un tema d'interès cultural o artístic podeu enviar el text a la direcció setba@setba.net i es publicarà si es considera que encaixa en la línia editorial.
SETBA zonad’art és un espai de promoció cultural situat al cor del casc antic de Barcelona, la seva web és www.setba.net on trobareu tota la informació disponible al voltant de les exposicions programades i les possibilitats de les sales que es posen a disposició dels seus clients. El projecte està promogut per un grup multidisciplinar de persones que porten més de 30 anys vinculades al món de l’art i de la cultura. Aquest grup està encapçalat Verònica Sepúlveda i Dario Olaortua.
El nom de SETBA neix de la singularitat arquitectònica d’aquest fantàstic pis de Plaça Reial. SET-BALCONS tenen vistes a la plaça i aquest aspecte ens ha semblat una característica prou excitant com per servir de llavor a la nomenclatura de la marca.
Us animem a informar-vos i a participar en aquest espai de diàleg, volem que la MANIA per SETBA que tenim sigui també la teva SETBAMANIA.
SETBA
Plaça Reial 10, 1º 2º
08002 · Barcelona
Tel./Fax. 933042800
www.setba.net
setba@setba.net