26 de març 2012

Vuit museus creen una xarxa d'art contemporani


Treballaran conjuntament i de manera coordinada sota el paraigua de Centres d'Arts Visuals de Catalunya

Un total de vuit museus i centres d'art contemporani integren la nova xarxa de Centres d'Arts Visuals de Catalunya, sota la coordinació de la historiadora Conxita Oliver, i amb la qual es pretén desplegar i facilitar l'accés d'aquest tipus d'art en tot el territori. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha donat a conèixer les principals funcions d'aquesta nova xarxa, de la que formaran part el Centre d'Art Tecla Sala de l'Hospitalet (Barcelonès); el Centre d'Art La Panera de Lleida (Segrià); Can Xalant de Mataró (Maresme); Bòlit de Girona (Gironès); ACVIC de Vic (Osona); Lo Pati d'Amposta (Baix Ebre), el Centre d'Art de Tarragona (Tarragonès) i el futur Centre d'Art Contemporani de Barcelona.
La xarxa la podran formar un màxim de nou entitats, encara que, de moment, no hi ha cap candidat a incorporar-se. Mascarell ha considerat que el departament juntament amb els ajuntaments implicats fan "una aposta per la creativitat contemporània, sense plantejaments de ruptura". Segons el seu parer, "l'únic que s'ha fet és ordenar i modificar aquelles coses que no anaven a to, donant un pas cap endavant".
En el mateix sentit s'ha pronunciat Conxita Oliver, qui entén que a partir d'ara es "pot fer un treball molt coordinat per donar estabilitat i equilibri a tot un teixit, sovint molt fragmentat i disgregat". "Es tracta d'una oportunitat històrica -ha prosseguit- i la meva tasca serà la de promoure, coordinar i impulsar accions, amb un treball conjunt amb el qual pretenem incrementar públics i rendibilitzar les inversions públiques, en un moment en què són escasses". Tots els regidors de Cultura que han intervingut en l'acte han aplaudit la iniciativa i han coincidit que s'obre una nova etapa.
Com treballaran conjuntament?
Com s'estableix en el document presentat, la Generalitat "promou i coordina", els ajuntaments "decideixen" i els centres d'art "programen i gestionen". Respecte al paper que jugarà el MACBA i l'Arts Santa Mònica amb aquests centres, s'estableix que el primer ofereixi el seu suport com centre de referència de la contemporaneïtat, mentre que el segon, en paraules de Mascarell, té l'encàrrec de treballar per a una millor interacció entre les arts, les humanitats i la ciència.
A nivell organitzatiu, s'ha avançat que s'està treballant en l'elaboració d'un contracte programa per a cada centre i s'ha donat a conèixer que el consell de regidors de la xarxa de Centres d'Arts Visuals es reunirà un parell de vegades a l'any per posar en comú les polítiques. També es crearà una comissió executiva integrada per la coordinadora de la xarxa, els directors dels centres d'art, un representant del MACBA i un altre de l'Arts Santa Mònica, que proposarà els plans anuals d'actuació i elaborarà una memòria sobre les actuacions realitzades.
El pressupost per a aquest any per als diferents museus passarà dels 946.000 euros a 1,1 milions, segons ha destacat Mascarell qui també ha afirmat que després de presentar aquesta nova xarxa, ara toca reforçar l'àmbit de les galeries d'art i les fires.

20 de març 2012

Mostra col·lectiva Art Catalunya

La seguridad de la Pereza
Setba Zona d'Art participa, amb Mayra Lagunes, a la mostra col·lectiva organitzada per l'associació Art Catalunya iq ue tindrà lloc del 14 d'abril al 19 de maig de 2012.


La pintora mexicana Mayra Lagunes (Veracruz, 1977), s'endinsa en un terreny que coneix perfectament, ja que des dels seus inicis - al seu país d'origen-, fins a l'actualitat - a Barcelona, ciutat on resideix-, es preocupa per tot allò que li causa un interès immediat per plasmar posteriorment en les seves obres.

Setba Zona d'Art participarà en la mostra amb dues obres de l'artista mexicana, ambdúes de la sèrie 'Simplificando intenciones '.


14 de març 2012

XVIII BIENNAL D’ART CONTEMPORANI CATALÀ 2012


 
INAUGURACIÓ DE LAXVIII BIENNAL D’ART CONTEMPORANI CATALÀ 2012

Dijous 19 d’abril de 2012, a les 20 h. al Museu del Tapís ontemporani
Casa Aymat- carrer Villà, 68 de Sant Cugat del Vallès



El dijous 19 d’abril a les 20 h. s’inaugura la 18é edició de la Biennal d’Art Contemporani Català, que mostra algunes de les tendències plàstiques més representatives de les arts visuals que fan els artistes joves de Catalunya.

En uns moments de desencís generalitzat i de retallades fortes en les arts visuals joves del país. La Biennal 2012, no tanca portes i aposta mes que mai per l’art del joves creadors catalans, tot incentivant al nostre jovent a ser creatiu i a treballar amb il·lusió amb la finalitat de seguir sent Catalunya en aquest segle XXI també punt de referencia internacional de les arts.

Biennal d’Art Contemporani Català, es la biennal d’art jove més antiga de tot l’estat espanyol ja que va néixer en Sant Cugat del Vallès –Barcelona- 1977. Amb els anys s’ha convertit en un referent molt representatiu de l’art nascut amb la democràcia. Alguns del noms conegut actualment del nostre art a nivell nacional e internacional han tingut en la biennal a lo llarg del anys una  primera plataforma de difusió de la seva creativitat. Tom Carr, Pep Agut, Ignasi Aballí, Susanna Solano, Perejaume, són alguns dels artistes reconeguts que avui forment part de la historia d’aquesta biennal nascuda a la ciutat de Sant Cugat.

EDICIÓ 2012

Després de revisar 115 dossiers, el jurat format per  Lluís Campins, director del Museu de Sant Cugat; Eudald Camps, crític d’art de Girona, Josep Canals, galerista i director de la Biennal, Francesc Gabarrell, Conservador del Museu d’Art Jaume Morera de Lleida, Àlex Mitrani, crític d’art i comissari independent, Josep Montoya, Vicedegà de Cultura de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona i Aureli Ruíz, artista plàstic i visual de Reus, ha seleccionat l’aportació plàstica dels artistes següents que viuen i treballen a Catalunya: Lúa Coderch, Loretta Firmani, Ayuko Hoshino, Laura López Balza, Claudia Pagès Rabal, Francesc Ruiz Abad, Joan Saló Armengol, Sergi Serra Mir i Mireia Terrado Lozano.


La Biennal 2012, es podrà veure entre d’altres a les ciutats de Sant Cugat, Cambrils, Lleida, Tarragona, Sant Boi de Llobregat, Olesa de Montserrat,... 

En el text que acompanya el catàleg el jurat diu: Ara cal que tot el que fem ho fem bé i amb sentit. Són temps difícils i d’incertesa per a tots. El sector cultural és un dels més fràgils i afectats davant aquesta conjuntura. Però hem de fer entendre a la societat que no només la cultura no és part del problema sinó que, al contrari, és una de les solucions, una autèntica i indefugible necessitat del país per a poder afrontar el futur amb perspectives millors.

El jurat ha sigut conscient de la transcendència d’aquest edició de la Biennal d’Art Contemporani Català 2012. Hi ha un perill de des-capitalització cultural del país: un empobriment que també és molt real i perillós.”



“L’art contemporani, encara que alguns els sorprengui encara, contribueix poderosament al progrés d’un país, a la seva capacitat de pensar i pensar-se, a la seva maduresa i al seu prestigi, tal com podem comprovar a les societats més avançades. L’art no ha de ser entreteniment i plaer (que també pot ser-ho de vegades); l’art contemporani en la seva millor accepció és recerca, innovació, crítica, aprenentatge, creixement i obertura, en definitiva: intel·ligència. Ens fa més forts i més creatius i Catalunya hauria de mostrar, un cop més, aquesta capacitat seva d’experimentar i avançar.

La XVIII edició de la Biennal d’Art Contemporani Català, pensada i impulsada des de Sant Cugat del Vallès i més necessària que mai, és doncs una ocasió per a reivindicar el paper de l’art, per a donar exemple d’esforç i imaginació.

Creiem que l’exposició derivada de la nostra tria permetrà apreciar la diversitat i densitat de les propostes artístiques. Vídeo, pintura, performance, dibuix, objecte… trobem aquí totes les tècniques, sovint combinades i conciliades. Uns artistes investiguen sobre el llenguatge visual i la cultura de la imatge, altres s’aboquen a la història o a la política i l’analitzen críticament. Hi ha qui reflexiona sobre la identitat individual o sobre els comportaments col·lectius. Hi ha qui renova, un cop més, les facultats de la imaginació i la poètica. Fresques i alliberadores o bé analítiques i crítiques, les obres d’aquests joves”.

NOVES TECNOLOGIES

La Biennal 2012 aposta un cop més per les noves tecnologies editant un catàleg amb suport paper i també digital. Es pot consultar a la web http://www.canals-art.com/biennaldart2012.html


La Biennal d’Art Contemporani Català 2012 està organitzada per Canals Galeria d’Art i el Museu de Sant Cugat amb el suport de la Generalitat de Catalunya, i diferents ajuntaments i institucions públiques i privades de les diferents poblacions de l’itinerari.

Col·laboren: Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, Òmnium Cultural, Club de Cultura Tr3sC, Revista Bonart, Diari de Sant Cugat, TV-Canal Vallès1,  

Més informació: 607253998


01 de març 2012

Inauguració ‘Ocaña, Àngels i dimonis’


 ‘Ocaña, Àngels i dimonis’

El proper dimarts, 6 de març a les 20h, Setba Zona d’Art inaugura ‘Ocaña, àngels i dimonis’, una mostra de dibuixos del pintor i de fotografies preses per Toni Catany, Colita i Miquel Arnal durant els 70.



Esdeveniment

Data
Lloc
Hora


Ocaña, àngels i dimonis

6 de març de 2012
Setba Zona d’Art. Plaça Reial 10, 1r 2a (08002) Barcelona
20h


José Pérez Ocaña, bisexual reconegut i orgullós de ser-ho, va abandonar l’any 1971 el seu poble natal a causa de la intolerància i la marginació, i es va traslladar a Barcelona. A la Ciutat Comtal va viure a la Plaça Reial, precisament a l’immoble on es troba Setba actualment. És per aquest motiu que la mostra vol ser, d’alguna manera,  un segon homenatge a la figura del pintor.

Colita - El látigo. 1977


Aquesta segona exposició encapçalada per la figura i obra d’Ocaña, la conformen una cinquantena de peces del seu viatge a París i d’altres de Cantillana, però també alguns retrats realitzats a Barcelona. 

A més, ‘Ocaña, àngels i dimonis’ compta amb una sèrie de fotografies del pintor, realitzades per Colita, Miquel Arnal i Toni Catany els anys 70, i que Setba posarà a la venda.



La sèrie ‘El carnaval d’Ocaña’ de Miquel Arnal, que Setba mostra majoritàriament en format digital, està actualment exposada al MACBA a ‘Centre Internacional de Fotografia Barcelona (1978-1983)’. 

Activitats vinculades a l’exposició


DIA

ACTIVITAT

PARTICIPANTS
Dimarts 6 de març 20h
Inauguració

Darío Olaortua, director Setba
Toni Catany, fotògraf
Miquel Arnal, fotògraf


Dijous 22 de març
Dijous 12 d’abril

Conferències
Per determinar

Dimarts 20 de març 19:30h Dimarts 17 d’abril 19:30h

Visites guiades
Belén Gracia, Comissària de l’exposició i directora d’art de Setba