Treballaran conjuntament i de manera coordinada sota el paraigua de Centres d'Arts Visuals de Catalunya
Un total de vuit museus i centres d'art contemporani integren la nova xarxa de Centres d'Arts Visuals de Catalunya, sota la coordinació de la historiadora Conxita Oliver, i amb la qual es pretén desplegar i facilitar l'accés d'aquest tipus d'art en tot el territori. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha donat a conèixer les principals funcions d'aquesta nova xarxa, de la que formaran part el Centre d'Art Tecla Sala de l'Hospitalet (Barcelonès); el Centre d'Art La Panera de Lleida (Segrià); Can Xalant de Mataró (Maresme); Bòlit de Girona (Gironès); ACVIC de Vic (Osona); Lo Pati d'Amposta (Baix Ebre), el Centre d'Art de Tarragona (Tarragonès) i el futur Centre d'Art Contemporani de Barcelona.
La xarxa la podran formar un màxim de nou entitats, encara que, de moment, no hi ha cap candidat a incorporar-se. Mascarell ha considerat que el departament juntament amb els ajuntaments implicats fan "una aposta per la creativitat contemporània, sense plantejaments de ruptura". Segons el seu parer, "l'únic que s'ha fet és ordenar i modificar aquelles coses que no anaven a to, donant un pas cap endavant".
En el mateix sentit s'ha pronunciat Conxita Oliver, qui entén que a partir d'ara es "pot fer un treball molt coordinat per donar estabilitat i equilibri a tot un teixit, sovint molt fragmentat i disgregat". "Es tracta d'una oportunitat històrica -ha prosseguit- i la meva tasca serà la de promoure, coordinar i impulsar accions, amb un treball conjunt amb el qual pretenem incrementar públics i rendibilitzar les inversions públiques, en un moment en què són escasses". Tots els regidors de Cultura que han intervingut en l'acte han aplaudit la iniciativa i han coincidit que s'obre una nova etapa.
Com treballaran conjuntament?
Com s'estableix en el document presentat, la Generalitat "promou i coordina", els ajuntaments "decideixen" i els centres d'art "programen i gestionen". Respecte al paper que jugarà el MACBA i l'Arts Santa Mònica amb aquests centres, s'estableix que el primer ofereixi el seu suport com centre de referència de la contemporaneïtat, mentre que el segon, en paraules de Mascarell, té l'encàrrec de treballar per a una millor interacció entre les arts, les humanitats i la ciència.
A nivell organitzatiu, s'ha avançat que s'està treballant en l'elaboració d'un contracte programa per a cada centre i s'ha donat a conèixer que el consell de regidors de la xarxa de Centres d'Arts Visuals es reunirà un parell de vegades a l'any per posar en comú les polítiques. També es crearà una comissió executiva integrada per la coordinadora de la xarxa, els directors dels centres d'art, un representant del MACBA i un altre de l'Arts Santa Mònica, que proposarà els plans anuals d'actuació i elaborarà una memòria sobre les actuacions realitzades.
El pressupost per a aquest any per als diferents museus passarà dels 946.000 euros a 1,1 milions, segons ha destacat Mascarell qui també ha afirmat que després
de presentar aquesta nova xarxa, ara toca reforçar l'àmbit de les galeries
d'art i les fires.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada