14 de març 2012

XVIII BIENNAL D’ART CONTEMPORANI CATALÀ 2012


 
INAUGURACIÓ DE LAXVIII BIENNAL D’ART CONTEMPORANI CATALÀ 2012

Dijous 19 d’abril de 2012, a les 20 h. al Museu del Tapís ontemporani
Casa Aymat- carrer Villà, 68 de Sant Cugat del VallèsEl dijous 19 d’abril a les 20 h. s’inaugura la 18é edició de la Biennal d’Art Contemporani Català, que mostra algunes de les tendències plàstiques més representatives de les arts visuals que fan els artistes joves de Catalunya.

En uns moments de desencís generalitzat i de retallades fortes en les arts visuals joves del país. La Biennal 2012, no tanca portes i aposta mes que mai per l’art del joves creadors catalans, tot incentivant al nostre jovent a ser creatiu i a treballar amb il·lusió amb la finalitat de seguir sent Catalunya en aquest segle XXI també punt de referencia internacional de les arts.

Biennal d’Art Contemporani Català, es la biennal d’art jove més antiga de tot l’estat espanyol ja que va néixer en Sant Cugat del Vallès –Barcelona- 1977. Amb els anys s’ha convertit en un referent molt representatiu de l’art nascut amb la democràcia. Alguns del noms conegut actualment del nostre art a nivell nacional e internacional han tingut en la biennal a lo llarg del anys una  primera plataforma de difusió de la seva creativitat. Tom Carr, Pep Agut, Ignasi Aballí, Susanna Solano, Perejaume, són alguns dels artistes reconeguts que avui forment part de la historia d’aquesta biennal nascuda a la ciutat de Sant Cugat.

EDICIÓ 2012

Després de revisar 115 dossiers, el jurat format per  Lluís Campins, director del Museu de Sant Cugat; Eudald Camps, crític d’art de Girona, Josep Canals, galerista i director de la Biennal, Francesc Gabarrell, Conservador del Museu d’Art Jaume Morera de Lleida, Àlex Mitrani, crític d’art i comissari independent, Josep Montoya, Vicedegà de Cultura de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona i Aureli Ruíz, artista plàstic i visual de Reus, ha seleccionat l’aportació plàstica dels artistes següents que viuen i treballen a Catalunya: Lúa Coderch, Loretta Firmani, Ayuko Hoshino, Laura López Balza, Claudia Pagès Rabal, Francesc Ruiz Abad, Joan Saló Armengol, Sergi Serra Mir i Mireia Terrado Lozano.


La Biennal 2012, es podrà veure entre d’altres a les ciutats de Sant Cugat, Cambrils, Lleida, Tarragona, Sant Boi de Llobregat, Olesa de Montserrat,... 

En el text que acompanya el catàleg el jurat diu: Ara cal que tot el que fem ho fem bé i amb sentit. Són temps difícils i d’incertesa per a tots. El sector cultural és un dels més fràgils i afectats davant aquesta conjuntura. Però hem de fer entendre a la societat que no només la cultura no és part del problema sinó que, al contrari, és una de les solucions, una autèntica i indefugible necessitat del país per a poder afrontar el futur amb perspectives millors.

El jurat ha sigut conscient de la transcendència d’aquest edició de la Biennal d’Art Contemporani Català 2012. Hi ha un perill de des-capitalització cultural del país: un empobriment que també és molt real i perillós.”“L’art contemporani, encara que alguns els sorprengui encara, contribueix poderosament al progrés d’un país, a la seva capacitat de pensar i pensar-se, a la seva maduresa i al seu prestigi, tal com podem comprovar a les societats més avançades. L’art no ha de ser entreteniment i plaer (que també pot ser-ho de vegades); l’art contemporani en la seva millor accepció és recerca, innovació, crítica, aprenentatge, creixement i obertura, en definitiva: intel·ligència. Ens fa més forts i més creatius i Catalunya hauria de mostrar, un cop més, aquesta capacitat seva d’experimentar i avançar.

La XVIII edició de la Biennal d’Art Contemporani Català, pensada i impulsada des de Sant Cugat del Vallès i més necessària que mai, és doncs una ocasió per a reivindicar el paper de l’art, per a donar exemple d’esforç i imaginació.

Creiem que l’exposició derivada de la nostra tria permetrà apreciar la diversitat i densitat de les propostes artístiques. Vídeo, pintura, performance, dibuix, objecte… trobem aquí totes les tècniques, sovint combinades i conciliades. Uns artistes investiguen sobre el llenguatge visual i la cultura de la imatge, altres s’aboquen a la història o a la política i l’analitzen críticament. Hi ha qui reflexiona sobre la identitat individual o sobre els comportaments col·lectius. Hi ha qui renova, un cop més, les facultats de la imaginació i la poètica. Fresques i alliberadores o bé analítiques i crítiques, les obres d’aquests joves”.

NOVES TECNOLOGIES

La Biennal 2012 aposta un cop més per les noves tecnologies editant un catàleg amb suport paper i també digital. Es pot consultar a la web http://www.canals-art.com/biennaldart2012.html


La Biennal d’Art Contemporani Català 2012 està organitzada per Canals Galeria d’Art i el Museu de Sant Cugat amb el suport de la Generalitat de Catalunya, i diferents ajuntaments i institucions públiques i privades de les diferents poblacions de l’itinerari.

Col·laboren: Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, Òmnium Cultural, Club de Cultura Tr3sC, Revista Bonart, Diari de Sant Cugat, TV-Canal Vallès1,  

Més informació: 607253998