23 d’octubre 2012



III Trobada 'Empreses que sumen +'


La tercera trobada del cicle Empreses que sumen + va aplegar una quarantena d'assistents.

Dijous 18 d'octubre va tenir lloc la tercera trobada del Cicle ‘Empreses que sumen +’. Fèlix Velasco, director de FVAS Management i Soci-Fundador de Foretica, va inaugurar l'acte amb una exposició que portà per nom La gestió per Valors i en què va fer èmfasi en la necessitat de dotar les empreses d'aquest valor afegit que és la ètica. En un context com l'actual, amb tots els canvis que s'estan produint a nivell tecnològic, institucional i del sistema de valors, les regles del joc no són les mateixes i cal que ens hi adaptem. El referent que abans eren els pares i la seva experiència ara no és una carta de navegació vàlida. L'únic sistema factible és el de la prova i l'error.

Els valors han d'anar més enllà del maquillatge corporatiu, són el que ens diferencia de la resta com a persones i com a empresa.
En aquest sentit, Maria José Pujol, gerent del grup Icària Iniciatives Socials, va remarcar la importància de regir-se per un criteri de servei a la societat. El fet de tenir valor social no és tangible, però sí que ha de ser una fulla de ruta per a les empreses en el moment actual. Les aliances entre empreses mercantils són molt importants, ja que han de servir per assegurar-ne el compromís social.
Oriol Carbonell, director de 7 i TRIA, va parlar de l'evolució d'aquesta empresa, emmarcada en el sector del lleure educatiu i amb vint anys de trajectòria. Ara, 7 i TRIA té un projecte pedagògic darrere i és aquest punt el que la diferencia d'altres empreses del sector i amb què ha aconseguit la confiança de les escoles i dels pares.
Avui, en el context de crisi amb què ens trobem, les empreses del tercer sector estan patint molt més que la resta perquè, entre d'altres, han sofert una retallada molt important pel que fa a les ajudes de l'estat. En aquest sentit i en paraules de Maria José Pujol ara, més que mai, cal ser completament proactius. 
La propera trobada del cicle ‘Empreses que sumen +’ tindrà lloc el febrer de 2013.


22 d’octubre 2012

Pere Vilanova al Setba Jove 2012


El proper dijous 25 d’octubre a les 20h, en el marc de la mostra Setba Jove, el cantautor Pere Vilanova interpretarà les cançons del seu darrer disc ‘Una Magrana d’Astres’ a la Fundació Setba.


Aquest tercer treball és una antològica del poeta contemporani català Carles Duarte, del qual Pere Vilanova ha musicat una tria de poemes prèviament publicats, així com dos textos inèdits. Un disc que proposa una odissea musical que va des del folk més íntim al rock més fosc.


La cançó que el protagonitza La pell besa la pell és “un tema sensual, amb un alt contingut simbòlic, on trobem versos desperts i estiuencs, i on no hi falta el trasbals que ens arriba quan la calor i la llum de l'estiu mediterrani s'acaben". Ha calgut un any i molt d'esforç perquè finalment les lletres esdevinguessin imatges.
El poeta i lingüista Carles Duarte, autor entre d’altres de Tríptic hebreu, El silenci, El centre del temps i Els immortals serà present al concert.
Duarte, que ha estat membre del Patronat de la Fundació Setba fins aquest any, ha col•laborat amb pintors com Antonio Hervás, escultors com Guido Dettoni i Manuel Cusachs, fotògrafs com Francesc Guitart i Kim Castells i amb cantants com Dounia Hédreville, Josep Tero, Antonio Placer, Franca Masu, Elena Ledda o Mariona Sagarra. Com a lingüista ha treballat amb els professors Joan Coromines i Antoni M. Badia i Margarit i ha publicat llibres de lingüística històrica i de llenguatges especialitzats.
Fou secretari general de la Presidència de la Generalitat de Catalunya en l'últim govern presidit per Jordi Pujol (1999-2003). Ha estat vicepresident de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i president dels premis literaris Recvll de Blanes. Actualment és president del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts i dirigeix la Fundació Lluís Carulla. 
LA CRÍTICA ENS AVALA
El Setba Jove d’enguany acull la música com a disciplina, per primer cop, i Pere Vilanova n’és el representant. Les obres plàstiques s’engloben en diverses disciplines, des de la instal•lació a la pintura, passant per la fotografia, l’escultura o el gravat. En paraules de Marta Teixidó, la Fundació Setba aposta per exposar una cuidada selecció d'artistes que mostra bones dosis d'imaginació i la cerca constant de la creativitat.

02 d’octubre 2012

Joves emergents


Dues sales d'art, de conceptes ben diferenciats, exhibeixen obra de valors emergents. SETBA ZONA D’ART aposta per exposar una cuidada selecció d'artistes que mostra bones dosi d'imaginació, i la cerca constant de la creativitat; en canvi La Sala Parés amb ART 30 2012 ofereix una mostra discutible quant a innovació, temàtica i tècnica.


L'art no hauria de tenir limitacions d'edat. La creativitat no pot circumscriure's a les fronteres del domini biològic, doncs si bé la joventut és vigor, energia i bogeria, la maduresa o fins i tot la vellesa és experiència, perspectiva en el temps i sagacitat en els plantejaments.
No obstant això, és habitual que les galeries d'art organitzien col·lectives on els joves són protagonistes, amb la finalitat de facilitar una sortida tant expositiva com comercial a la ingent gosadia creativa de qualsevol jove artista. I si bé és cert que, com s'ha dit anteriorment, l'art no pot estar encotillat per l'edat, també és sabut que els artistes joves han d'obrir-se un camí, i els que estan en la maduresa ja ha caminat per aquest passatge de la vida.
Dues sales d'art, de conceptes ben diferenciats, exhibeixen obra de valors emergents. SETBA ZONA D’ART aposta en la seva Setba Jove per exposar un conjunt de peces que abasten des de la pintura abstracta, la il·lustració, la instal·lació, l'artesania, la fotografia o l'escultura, i on una cuidada selecció d'artistes que mostra bones dosi d'imaginació, i la cerca constant de la creativitat, que després de les avantguardes del segle XX pot semblar una quimera, però que en SETBA JOVE es fa realitat.
La mostra multidisciplinar Setba Jove compleix aquest 2012 cinc anys, procedent de Setba Zona d'Art, que des de l'any 2008 és mecenes d'artistes emergents, dedicant per això el principi de temporada a la seva projección. La iniciativa s'emmarca en un dels elementos principals de la filosofia de Setba, que és donar l'oportunitat d'apropar l'obra dels joves talents al públic, transformant l'espai expositiu en aparador per als artistes.
A Setba Jove 2012, 14 són els artistes que participen a la mostra: Paula Alonso, Mònica Campoy,Carmen Carrasco, Helena Costa, Eloi Costilludo, Catalina Cueto, Sònia Ferré, Jan Monclús, Kika Moragues, Carles Piera, Raquel Rappini, Javier Rubín, Esteve Rubira i Pere Vilanova.

Destaca sense cap dubte, l'obra de Carles Piera amb la seva La cornucòpia des histoires i Gorgona, realitzades en tècnica mixta sobre metacrilat i fusta respectivament. Fugint de la tradició de materials i conceptes més artístics, aquest jove creador introdueix l'espectador en l'artesania, per expressar molt singularment, idees i plantejaments realitzats mitjançant una tècnica mixta d'assemblatge, collage i modelatge, per la qual cosa l'escultura contemporània pren un nou carisma reflexiu, induït pel tractament amb caràcter de manualitat de l'obra, exhibint una particular “lluminositat” quant a pors, actes, ambicions, que l'ésser humà ha anat conreant al llarg de la història, no eximeix de màgia i poesia. Un món trist i vell que es defineix en secret en algun racó oblidat que mor en solitud, tal com també expressa la seva Gorgona, l'enfonsament d'una societat en un mar del futur, fosc i incert.

Paula Alonso presenta Palafits urbans, una ciutat impossible, un submon urbà, que atreu l'atenció de l'espectador tant pel seu muntatge, com per la seva aparent debilitat. Mònica Campoy amb el seu Facedog introdueix fotogràficament a l'espectador en el caràcter d'un gos, i en la seva particular visió món interior del mateix, a l'exclusiu món dels animals de companyia, desconegut en realitat per a l'ésser humà. Carmen Carrasco amb el seu gravat Visió binocular, demostra un gran domini de la tècnica, i una visió del paisatge al natural, a través d'un cuadriplic, amb un interessant i curiós plantejament estètic.
Les instal·lacions són a càrrec d'Eloi Costilludo i Helena Costa – WALLeHD i Esteban Rubira - Bateria de cuina. En la primera es pretén crear un embolcall de brunzit electromecànic que ens indueix a la reflexió sobre la dualitat de la memòria, gràcies a una video-instal·lació de 5”10’ de durada, composta d'una estructura monolítica de 68 discos durs, alimentats d'energia. Una obra efímera visualment suggeridora i mentalment atractiva que no deixa indiferent a l'espectador, mentre que amb Bateria de cuina és una instal·lació on es dóna vida activa a una singular orquestra formada per utensilis de cuina, on elements tan comuns com unes olles, una cafetera o els fogons amb les llums, aconsegueixen crear un sorprenent efecte quan comencen a tocar percussió al ritme de les cançons que van sonant per la ràdio.
La pintura és a càrrec de Sònia Ferré - Song of RT i de Jan Monclús – Actes no protocolaris.
Ferré destaca per una irradiant abstracció, amb aparent domini cromàtic, però són les formes geomètriques, plasmades amb una perspectiva d'altura, que donen una visió abigarrada, densa i gairebé descontrolada de l'obra, i fins i tot inherent. Jan Monclús, per la seva banda, ofereix una figuració ectoplàsmica, com si de perfils fantasmagòrics es tractés. Una visió que indueix a intentar descobrir les ombres que emboliquen l'ésser humà.
Pel que fa a la fotografia, els artistes escollits mereixen especial atenció pels conceptes i temàtiques utilitzats: Catalina Cueto amb el seu Ser/fer o Raquel Rappinni amb el seu Chiringuito de Dios, mostren una obra crítica amb la societat actual, que relega l'individu a una massa desorientada, desil·lusionada, sense perspectiva, però que obliga a una competitivitat mecanitzada, a una deshumanització constant i amb prou feines perceptible, on les humanitats queden esclavitzades a la pura subsistència. Material gràfic realitzat amb qualitat, i amb un sentit estètic cuidat, i sense cap tipus de confusió en la temàtica.
Finalment, Kika Moragues presenta l'escultura estèticament de concepte clàssic, d'un nas humà, sota la visió d'objecte fàl·lic masculí, en tractar-se d'una protuberància i d'òrgan secretor. Una re-interpretació curiosa i que sens dubte convida a la reflexió.
SETBA ZONA D’ART, sense amb prou feines patrocini institucional, i a través d'un mecenatge privat i comercial, aposta per una exposició d'obra jove oberta, amb diversitat de directrius, sempre amb plantejaments arriscats, innovadors i alguns molt atrevits, sota els principis de qualitat, creativitat i transformació.

Marta Teixidó
Crítica d'art

+ IVA - CREACIÓ


Manifest de l'associació de galeries d’art catalanes en contra de la pujada de l'IVA de l'Art




En referència al Decret Llei 20/2012, del 13 juliol, pel qual es modifica l'IVA, les galeries d’art catalanes manifesten el següent:

- L' IVA de les galeries d'art augmenta del 18 al 21%.
- La creació, base del treball de les galeries, passa d'un gravamen del 8% al 21%.
- Finalment, això afecta el client que ha de fer front a un increment del preu de l'obra, d'un mínim del 7%.

Les conseqüències d'aquesta pujada són greus i immediates:

• Espanya veu afectada la seva capacitat d'exportar i importar art contemporani, en esdevenir un mercat poc competitiu respecte a altres països.
• Es força la creació espanyola a iniciar un èxode cap a mercats internacionals més avantatjosos i s'impossibilita l'entrada d'artistes estrangers al mercat espanyol.
• Es destrueix un sector estratègic, generant unes conseqüències negatives molt superiors al benefici recaptador que es persegueix.
• En un temps rècord, el nou IVA aconseguirà frenar el desenvolupament i la difusió de l'art contemporani i minvar el potencial artístic del país que ha costat dècades construir.
• El resultat final serà un mercat extremadament debilitat, amb una disminució de l'activitat que s'estima al voltant 60% des que va començar la crisi, i pot suposar el tancament de més d'un
20% de les galeries.

Un país que grava la creació, hipoteca la seva cultura, el seu futur, la seva intel·ligència i la qualitat de la seva convivència. Per aquests motius, les galeries d’art catalanes:

- Exigeixen al Govern d'Espanya que modifiqui la nova llei de l' IVA respecte al món de l'art i de la cultura.
- Sol·liciten el suport actiu del Govern de la Generalitat de Catalunya a aquesta reclamació.
- Criden a les entitats espanyoles que agrupen artistes i galeries, així com als altres actors del món de l'art (museus, fundacions, col·leccionistes, crítics d'art i universitats), a realitzar una acció conjunta per aconseguir la modificació d'una llei que ens deixa en una situació de total desemparament.