21 de setembre 2012

Natura ésCultura


Projecte artístic i social vinculat a la naturalesa, que es durà a terme a finals de setembre i principis d'octubre de 2012 amb la col·laboració de CACiS i Susoespai.




El projecte ‘Natura ésCultura’ recull els tres pilars fundacionals i objectius de la Fundació Setba, ja que es tracta d’una activitat artística –liderada per l’escultora canadenca Sharon Kallis– adreçada a persones que conviuen amb malalties mentals i amb dues finalitats, l’una artística i l’altra de preservació del bosc de l’entorn de CACiS, el centre on es realitzarà l’activitat. És, per tant, un projecte 100% Fundació Setba.

Barraca de Vinya, instal·lació de Sharon Kallis

En aquest projecte la Fundació col•labora amb CACiS (Centre d’Art Contemporani i Sostenibilitat), que cedeix les seves instal•lacions de Carders per a la realització del taller, i amb SUSOESPAI, associació dedicada a la creació artística i la salut mental.
L’activitat la faran dos grups de 10 persones cadascun (tots ells són persones que conviuen amb malalties mentals) acompanyats per Fina Alert, educadora de SUSOESPAI. El primer torn tindrà lloc des del 25 fins al 28 de setembre i el segon des del 2 fins al 5 d’octubre.
En primer lloc, el grup i l’artista netejaran el sotabosc que amb la sequera d’enguany posa en perill tota la zona, en recolliran les plantes i tiges més seques i faran amb elles una escultura. Sharon Kallis es defineix com a artista de la natura i tots els seus projectes giren en torn del medi ambient.
El cineasta Daniel Ferrer, que habitualment treballa amb Ventura Pons, enregistrarà l’activitat i la Fundació Setba produirà un documental sobre aquesta experiència que es duu a terme per primera vegada enguany.
El projecte comporta: 

Treballar la convivència: entre ells, amb l’artista, el personal de SETBA, de CACiS i el vídeo artista que anirà enregistrant el projecte i el personal de Susoespai.

Treballar en equip, per anar més enllà de la pròpia individualitat. Compartir, coordinar-se, crear consciència de grup i sumar esforços per assolir un objectiu comú.

Donar importància a la idea d’aprendre participant: la presa de decisions en les activitats requerirà d’un temps de diàleg i debat, per trencar la passivitat en què molts participants solen viure.



El fet d’estar situats en un mas en mig del bosc,permetrà submergir-se en aquest medi natural,viure-hi i viure’l amb els cinc sentits; percebreintensament el cicle natural (cicle solar, la nit,el clima, els sons…) i gaudir del silenci, deixantenrere els sorolls i l’estrès de la ciutat.
Paral·lelament a l’experiència amb l’artista, esportaran a terme tallers de pintura i escripturade la mà dels professionals del CACiS i deSusoespai.