25 de juny 2012

II Trobada del cicle 'Empres que sumen +'



Empreses que sumen + celebra la segona trobada, a la seu de la Fundació Setba, amb una molt bona acollida per part dels assistents nous i d’altres que segueixen recolzant el cicle.



























Dijous passat, 21 de juny, es va celebrar la segona trobada del Cicle ‘Empreses que sumen +’. Sara Jaurrieta, presidenta del Consell Municipal del Districte de Ciutat Vella, va inaugurar els parlaments enaltint la importància de les empreses que fomenten els valors socials. Va reconèixer que, encara que pugui semblar paradoxal, aquestes empreses tenen ara més futur que mai, que cada vegada hi ha més sensibilitat i ganes de dur a terme iniciatives que contemplin o se sostinguin en el social i que es tracta d’una perspectiva realment esperançadora.

Per part seva, Joan Oliveras, president de l’Associació d’amics, veïns i comerciants de la Rambla, coorganitzadora de l’acte juntament amb la Fundació Setba, va descriure el cicle com un acte contracultural, i original alhora, sostenint la seva tesi en l’esperança que la cultura de la suma s’afermi. 


L'esperit de col·laboració està aflorant, així com sinergies molt interessants, però aquesta forma de treballar i de veure les coses encara s'ha de consolidar.


La primera ponència va ser a càrrec de Josep Maria Canyelles, fundador de l'empresa Responsabilitat Global. La primera dada que va donar, no poc sorprenent, va ser que la majoria d'empreses socialment responsables són PIMES, no pas grans corporacions. Una dada sorprenent, tenint en compte que les grans empreses compten amb més recursos per desenvolupar i dur a terme iniciatives de responsabilitat social. 

J. M. Canyelles va explicar el cas d'una botiga de llaminadures a Mataró, que s'ha convertit en un referent a la ciutat i fins i tot a la comarca. El seu amo té a l’espai bombetes de baix consum, classifica les llaminadures segons si tenen o no sucre, n’ofereix gran varietat d’aptes per a celíacs, les etiqueta segons el país d'origen, disposa d’un assortiment de dolços per a banquets de noces en el qual s’hi troben les figures de nuvis que coronen els pastissos en totes les seves formes i possibilitats segons les diverses orientacions sexuals. 
Una petita botiga de llaminadures, un exemple impecable de RSC.


Durant la seva ponència, J. M. Canyelles també va explicar el cas d'un taxista que va conèixer personalment i que va ser el primer en Espanya que va disposar de wifi en el seu vehicle. A més d'això, i pel fet de realitzar trajectes bastant llargs, posava a la disposició dels clients un ordinador portàtil, carregadors per a totes les marques de mòbil, una petita impressora... Es preocupava per la sostenibilitat i intentava fer el possible per contaminar el mínim. Li va explicar a Josep Maria Canyelles, durant un viatge, que creia necessari canviar la imatge que tenia el món del taxi, que volia fer extensiva la seva inquietud, almenys al territori per on es movia. 


Sense saber-ho, aquell taxista estava descrivint i forjant les bases del que es coneix com a territori socialment responsable. 


Canyelles va afirmar que és necessari que les empreses, siguin de la mida que siguin, aprenguin a gestionar la responsabilitat social en un procés de millora contínua, que permeti convertir el territori on es troben en una zona socialment responsable i que aquest sigui un tribut del mateix espai.

Roger Marcet, director del Museu Marítim de Barcelona, va explicar que el museu col·labora, des de fa molts anys, en projectes de RSC amb diverses entitats del barri. Una d'elles és Impulsem.

El 2007, el MMB va tenir un problema amb la gestió del restaurant i arran d’aquest, es va plantejar la possibilitat d'anar més enllà amb el servei i vincular-ho al propi barri. Així va néixer NORAI, un projecte cultural i de responsabilitat social, que pretén situar la gastronomia marítima com un element fonamental del projecte museístic del MMB, a més de ser una eina per facilitar la integració de persones amb dificultats d'inserció social i laboral.


Fina Garcia, directora de la Cooperativa NORAI - Raval SCCL, va exposar les dificultats que va tenir la iniciativa durant el procés de gestació. Un dels principals problemes va ser que el pressupost incial era nul. Així, NORAI s'ha forjat gràcies a l'esforç i la confiança de moltes persones i entitats. Havia de ser, i és, una proposta econòmicament sostenible, encara que no deixi marge de benefici.


Ara, NORAI és un projecte consolidat que vincula molts agents del mateix territori, creant sinergies molt positives i un equilibri a la zona. Els proveïdors són del Raval, les escoles de música de la zona s'han implicat i vénen a tocar música en viu a petició dels clients, fins i tot s'està elaborant un flyer per distribuir entre els clients, que defineix una ruta per donar a conèixer els restaurants de la zona. 



Al final de la trobada i després d'un llarg debat, J. M Canyelles va deixar una reflexió a l'aire i va plantejar un repte de futur: aprendre a crear valor compartit, tant econòmic com social.


La propera trobada del cicle ‘Empreses que sumen +’ tindrà lloc el 18 d'octubre.

11 de juny 2012

Cinefòrum 'Stefan Cools: l'artista'



El proper dimecres 20 de juny a les 19:30h projecció del documental 'Stefan Cools: l'artista' i posterior xerrada-debat amb el director, Daniel Ferrer i el protagonista de film, Stefan Cools.


04 de juny 2012

Visita guiada a la mostra 'Stefan Cools, l'artista'




El proper dijous 7 de juny fem la visita guiada a l'exposició Stefan Cools: l'artista. Apunta-t'hi, dient que ets amic nostre al facebook, i et costarà només 1,5€. Si encara no ets amic nostre, fes un m'agrada i aprofita la promo!  http://www.facebook.com/fundaciosetba 



El preu inclou la visita guiada + una consumició, i a més, podràs gaudir de la visita a l'espai on es troba la galeria Setba Zona d'Art, un pis construït el segle XIX que ofereix l’encant i l’elegància dels pisos tradicionals: paviment de mosaic, motllures de guix i la calidesa de la llum natural que entra pels set balcons que donen a la Plaça Reial.

01 de juny 2012

II trobada del cicle ‘Empreses que sumen +’




Cicle de trobades sobre responsabilitat social corporativa







La Fundació Setba, amb la col·laboración de l’Associació d’amics, veïns i comerciants de La Rambla, organitza aquest cicle de trobades que vol promourer la responsabilitat social de les empreses mercantils mitjançant la seva col·laboració amb empreses socials i els serveis o productes que ofereixen.

El context actual ha estat l'espurna que ha permès engendrar i engegar aquest projecte. Un cicle de trobades que pretén sensibilitzar les empreses cap a la seva responsabilitat social, cap a les persones que es troven en risc d'exclusió i que cada vegada en són més. ‘Empreses que sumen +’ vol ser una plataforma per donar veu a les empreses i institucions que treballen o col·laboren en l'àmbit del social i, al seu torn, un espai de trobada per generar diàleg, reflexió i posar sobre la taula idees que, més endavant, puguin transformar-se en projectes concrets. 

El plantejament inicial del cicle és donar a conèixer, en cada trobada, diferents casos de col·laboració entre parelles d'empreses, l’una una societat mercantil i l’altra de tipus social, que treballin conjuntament per a l'atenció integral de persones en risc d'exclusió social.


La primera trobada del cicle, que es va celebrar el 16 de febrer passat, fou un èxit. Va comptar amb la participació d'una trentena d'assistents, entre representants d'administracions i membres de fundacions i associacions com FIAS, Bayt al-Thaqafa, Tot Raval o Susoespai, entre d’altres; la majoria de les quals establertes a Ciutat Vella. En aquesta primera jornada, es van exposar dos casos.


El de la Fundació Setba, que va néixer gràcies al projecte privat Setba Zona d’Art; i també el de la parella empresarial del Casal dels Infants i l’Hotel Principal, representats per Thaïs Sánchez i Juan Domingo Rubíes, que van exposar el seu projecte de col·laboració en l’àmbit de l’hosteleria.


La II trobada d’aquest cicle tindrà lloc el proper 21 de junio a la seu de la Fundación Setba i comptarà amb la presència de Roger Marset, director del Museu Marítim de Barcelona, i Fina Garcia, d’Impulsem SCCL, que presentaran el projecte NORAI.


NORAI és una iniciativa cultural i social, al voltant de la gastronomia marítima, que va cobrar forma l'estiu de 2010 i en la qual, a més del Museu, participen dues entitats del Raval: la Fundació Surt i Impulsem.

El Museu Marítim de Barcelona té en la gastronomia marítima un dels eixos vertebradors del seu projecte museogràfic. Al seu torn, el Projecte Norai té un vessant social , ja que vol incidir en la millora de la qualitat de vida de persones amb alt risc d'exclusió social. Treballant conjuntament amb les entitats del barri, el projecte promou accions de formació i inserció en l'hostaleria.


En el projecte Norai hi participen, conjuntament, el Museu Marítim de Barcelona, Impulsem SCCL (una cooperativa sense ànim de lucre que desenvolupa accions de caràcter integrador en l'àmbit educatiu, social i laboral) i la Fundació Surt  (una fundació privada i sense ànim de lucre que té com a objectiu facilitar el procés d'incorporació de les dones, especialment aquelles que es troben en situació de major vulnerabilitat, al mercat de treball). El projecte també compta amb el recolzament de la Fundació Tot Raval.