22 d’abril 2010

Llibres d'artista a Setba Zona d'Art

Els llibres són objectes màgics que ofereixen infinites possibilitats, i la diada de Sant Jordi és la fita ideal per explorar-les. L'espai Setba Zona d'Art hi centra al voltant la seva programació del mes d'abril, que es divideix entre la galeria ubicada a Plaça Reial, el Centre Arts Santa Mònica, la llibreria Bertrand i La Rambla de Barcelona.
Una de les perspectives a explorar és la del llibre com a objecte artístic, com un suport on s'aglutinen diversos llenguatges i procediments tècnics. Els llibres d'artista permeten jugar amb l'espai, el temps i la creació de discursos, a més de fer possible la interacció de l'espectador, que pot veure'ls, tocar-los, ensumar-los o, inclús, intervenir en la seva creació. Trobem un exemple en l'obra de la parella Asunción+Guasch, que consisteix en un seguit d'accions performàtiques en què el públic sovint pot intervenir retallant i tapant textos o imatges. El resultat s'aquestes accions són peces com les que es poden trobar a Setba Zona d'Art entre el 20 i el 27 d'abril de 2010.

Sota el títol "Llibres d'artista", una dotzena d'autors exposen les seves creacions, que van des de l'escultura, com La memoria de las manos de Daniel Yacubovich o Casa de cultura de Martí Rom, fins a la joieria, com és el cas de les arrecades fetes per l'artista Ibet Boix. En aquest ampli ventall, trobem també les peces de Maria Pujol, de gran complexitat en l'enquadernació, que fan de contrapunt a la simplicitat de la poesia visual de Sergi Quiñonero; obres de caire més crític que indaguen en els productes de la cultura contemporània com les de Josep Bou, Pep Camps i Gianluca Festucci; i les peces de Pilar Massip i Núria Rossell, que es concentren en la interpretació pictòrica de textos i discursos.

Els llibres d'artista també estaran presents del 22 al 25 d'abril al Centre Arts Santa Mònica, que per primera vegada celebra la fira Arts Libris, sobre llibres d'art i disseny. Enguany, Setba Zona d'Art és un dels 64 participants i disposa d'un espai on es mostraran obres de Pep Camps, Núria Rossell, Asunción+Guasch, Pere Salinas i Àngels Freixanet.

I per completar la programació al voltant dels llibres, el dia de Sant Jordi, Setba Zona d'Art sortirà al carrer i plantarà a La Rambla la tradicional paradeta. Cal recordar, també, que fins el 26 d'abril es pot visitar "Llibres per sempre", l'esposició de la reconeguda escultora Àngels Freixanet comissionada per Setba Zona d'Art a la llibreria Bertrand.Apocalipsis. Pere Salinas


Anatomia d'un assassinat. Pep Camps
Àngels Freixanet

Cuaderno vivo de una sola hoja. Sergi Quiñonero

Burkina Faso. Pilar Massip

Cor versus ment. Maria Pujol


El Sisè. Josep Bou

La memoria de las manos. Daniel Yacubovich
Pasado y futuro. Gianluca Festucci
Casa de cultura. Martí Rom

Mentiras. Asunción+Guasch

Arran de pell. Núria Rossell
10 arrecades per Sant Jordi. Ibet Boix