03 de maig 2010

Un retrat musical de Cuba a Setba Zona d'Art

"La mirada de Juan Miguel no es leve. Son retratos que explican. Sólo hay que detenerse a ver y de pronto las fotos rompen a sonar". Amb aquestes paraules el cantautor Silvio Rodríguez descriu el treball fotogràfic de Juan Miguel Morales, una mostra del qual es pot veure fins el 27 de juny a l'espai polivalent de la Plaça Reial de Barcelona, Setba Zona d'Art. L'exposició és un retrat musical de Cuba que permet a l'espectador entrar a la història de l'illa i entendre el seu poble, ja que, segons Morales, "la imatge d'un músic ha de comunicar el seu món".

La mostra compta de 26 fotografies inèdites on apareixen alguns dels músics, cantants i compositors imprescindibles de la història del país caribeny, com són Esther Borja, Silvio Rodríguez, Compay Segundo, Marta Valdés o Los Muñequitos de Matanzas. Totes elles integren una àmplia tasca de recerca i d'immersió en la vida cubana que Morales va començar el 2001 i que ha donat com a resultat un dels seus treballs més personals, "Cuba, cuéntamelo con música", que ara es presenta per primera vegada davant del públic. L'amor per Cuba i per llatinoamèrica és el que ha portat Morales a viatjar sovint a l'illa per xerrar, conèixer i fotografiar els músics dins del seu ambient.

Tots els personatges retratats han aconseguit l'èxit en diferents etapes històriques i practicant gèneres musicals també diferents (la trova, el son, el hip hop...). La particularitat és que totes les imatges les ha pres un mateix artista, Juan Miguel Morales, i ho ha fet des de l'òptica del segle XXI. Les fotografíes de l'exposició són totes analògiques, en blanc i negre, de pas universal i de mig i gran format. Han estat preses en diferents escenaris, interiors i exteriors, relacionats amb l'entorn personal i/o professional dels músics (gran part d'elles se situen a les seves cases particulars). Els retrats, tant directes com indirectes, indaguen en la personalitat dels models i focalitzen l'atenció en la seva mirada i la seva gestualitat. La majoria d'ells són primers plans i plans mitjos que permeten a l'observador captar, fins i tot, els detalls de la pell dels protagonistes, atorgant així més dramatisme a les escenes, totes elles dibuixades sobre un fons sobri i especialment acurat.


SOBRE JUAN MIGUEL MORALES
Juan Miguel Morales és fotògraf professional, nascut a Almería el 1967 i establert a Catalunya. La seva obra fotogràfica està estretament lligada a la música i se l'ha arribat a considerar "el fotògraf dels cantautors". És un dels responsables de fotografia de les revistes del grup Enderrock i autor de nombroses portades per a discos i llibres de personalitats com Juan Manuel Serrat, Lluís Llach, Maria del Mar Bonet, Carlos Cano, Pau Riba, Franca Masu i Joan Isaac, per citar-ne alguns. Entre els seus llibres editats es troben Lluís Llach, sempre més lluny (Txalaparta, 2007), Món Llach (Mina, 2006), El Chile de Víctor Jara (Lom Edicions, 2003), Víctor Jara. Te recuerda Chile (Txalaparta, 2003), Retratos de cantantes (Centro Andaluz de la Fotografía, 2000) i Retrats de cantants i músics (Catalunya Rock, 1996).

César Portillo de la Luz

Los Papines

Los Muñequitos de Matanzas

Esther Borja

Elíades Ochoa

El Tosco

Compay Segundo

Celina y Reutilio

Amaury Pérez











1 comentari:

Enric Hernaez ha dit...

Grande Juanmi! Sigo admirando como retratas manos...Música en blanco y negro. Un abrazo. Salut!
Enric Hernàez