26 de febrer 2009

LES ACTIVITATS DE SETBA A ICATFM




Setba-Zona d'Art et convida a descobrir i parlar de l’artista José Pérez Ocaña en el context de l’exposició “Entorn Ocaña”, que pots veure encara en aquesta galeria de la plaça Reial de Barcelona, fins al 13 de març.

La cita és concretament demà, dijous, a les 8 del vespre amb la presència del dibuixant Nazario i de la catedràtica de Literatura Luisa Francisco, que van ser amics d’Ocaña i coneixen bé la seva vida i miracles. La conferència donarà pas a la projecció del reportatge “ExpOcaña” de Juan J. Moreno.

Ja t’avanço que el dijous 5 de març SETBA-Zona d’Art ha programat a les 8 del vespre la projecció de la pel.lícula de Ventura Pons “Ocaña, retrat intermitent”.

25 anys després de la seva accidentada mort, la figura de l’entranyable Ocaña torna a manifestar-se amb tota la força poètica de la seva obra. I a mi em plau especialment.

23 de febrer 2009

XERRADA SOBRE LA FIGURA D'OCAÑA




SETBA - Zona d'Art ha preparat una xerrada entorn de l’obra i l’artista a càrrec del dibuixant Nazario i de la catedràtica de literatura Luisa Francisco, ambdós amics d’Ocaña. On també es projectarà el reportatge ‘ExpOcaña 2009’ elaborat per Juan J. Moreno.

SETBA - Zona d'Art presenta l’exposició “Entorn Ocaña”, amb la què vol recuperar la figura de l’artista plàstic i retre-li homenatge al mateix pis on va viure el darrer any de la seva vida. La mostra oferirà 25 peces de l’artista que corresponen al període 1980-1983. Les obres, aquarel·les, dibuixos, tinta, acrílic i olis, són inèdites, ja que provenen de col·leccions privades. L’exposició, que ha comptat amb la col·laboració de familiars i amics de l’artista en la seva organització, vol anar més enllà de la imatge pública, sovint provocativa i controvertida, d’Ocaña i centrar-se en el pintor de traçat vigorós i colors transgresors. A part de l’exposició es pot veure el fris original, format per una cadena d’angelets blaus, que l’artista va deixar en una de les sales del pis on ara es troba Setba. Del 19 de febrer al 13 de març.

SETBA - Zona d'Art és un espai cultural polivalent, destinat a acollir exposicions artístiques, presentacions, tallers i activitats, entre d'altres. Un dels principals objectius és donar veu tant als artistes reconeguts com aquells que s'inicien en l'art, als que ofereix l'espai com a altaveu perquè s'apropin al públic. L'altre eix central és la recuperació per a la ciutat d'un espai de creació artística i moviment cultural, com són la Plaça Reial i el barri de Ciutat Vella.

Plaça Reial , 10 - 1r 2a
08002 Barcelona
Tel. 934 813 696

20 de febrer 2009

'ENTORN OCAÑA' A TELECINCO



Una exposición reivindica y reconoce en Barcelona al Ocaña pintor y colorista.

Las mismas escaleras que conducen a la Pensión Ambos Mundos, en plena Plaza Real de Barcelona, llevan hasta la sede de Setba Zona d'Art, un amplio piso de techos altos, en el que residió José Pérez Ocaña, icono del arte transgresor de la Transición, y donde se exponen desde hoy veinticinco de sus obras.

Mientras que la administración pública todavía no ha organizado la gran antológica que la familia de Ocaña reclama desde hace años, ha sido una entidad cultural polivalente la que ha rescatado ahora de colecciones privadas y del fondo de Luisa Ocaña varios lienzos del artista plástico, algunos de ellos inéditos, para darlos a conocer al gran público.

Además, aprovechando que Setba ocupa el mismo piso en el que residió el pintor durante el último año de su vida, entre 1982 y 1983, muestra un friso de angelitos azules plasmado en una de las paredes de una de las habitaciones.

El director de Setba, Darío Olaortua, explicaba hoy a los periodistas que desde que adquirió este espacio -en el que también vivió durante una época el cantante Lluís Llach- pensó en organizar una exposición de homenaje al pintor colorista y naïf, así como mostrar los ángeles que pintó poco antes de morir en una de las habitaciones.

El hermano de Ocaña, Jesús, ha agradecido la iniciativa y ha prometido, vehemente, que a partir de hoy ya no volverá a pedir a ningún concejal de Cultura del Ayuntamiento que organice una antológica, como la que se preparó en la Virreina de Nazario, aunque todavía pueda utilizarse como "excusa" que en septiembre de 2008 se cumplieran los 25 años de la muerte por accidente de su gemelo.

En "Entorno Ocaña", el público podrá conocer unas veinticinco obras del artista, desde acuarelas, dibujos, acrílicos o óleos, de entre los años 1977 a 1983, en los que se reflejan sus emblemáticas flamencas o algunos de sus autorretratos. Además se puede observar una de sus vírgenes o unas curiosas acuarelas sobre servilletas de papel de la Granja de la Pallaresa, pertenecientes a la colección de Teresa Calzada.

Un emocionado Jesús Pérez Ocaña ha rememorado los inicios de su hermano como pintor de brocha gorda -llegó a pintar y decorar la casa de la fallecida escritora Montserrat Roig- así como su faceta como agitador en varios ámbitos, especialmente, en los años de la Transición. "Mi hermano -ha subrayado- era maricón, también teatrero, libertario y una persona luchadora, pero ahora estoy muy contento de que se hable de él como pintor y quiero que la gente reconozca su obra".

Como ya es habitual en Setba, la exposición de Ocaña servirá para otras actividades como una conferencia sobre la obra del artista a cargo del dibujante y amigo Nazario y de la catedrática de literatura española Luisa Francisco. Asimismo, el día 5 de marzo, diez días antes de la clausura de la muestra, se proyectará la película de Ventura Pons "Ocaña, retrat intermitent".

Nacido en 1947 en Cantillana (Sevilla), donde murió y está a punto de inaugurarse un museo con obra suya, Ocaña recaló en Barcelona a los 23 años para poder dar salida a su creatividad y, pronto, se convirtió en un icono de la ciudad, no dudando en pasear por la Rambla travestido de flamenca. Las fiestas populares, la iconografía religiosa o la temática andaluza fueron fuente de su inspiración, que trasladó a la pintura, aunque también es el creador de esculturas de papel maché, siempre de colores vivos.

19 de febrer 2009

'ENTORN OCAÑA' A EUROPA PRESS


'Noi amb jersei blau' d'Ocaña, 1983.

La muestra 'Entorn Ocaña' recupera el legado del polémico artista con 25 obras inéditas en Barcelona.

La muestra 'Entorn Ocaña' presenta desde hoy y hasta el 15 de marzo 25 obras inéditas de José Pérez Ocaña en el Setba Zona d'Art, un espacio cultural ubicado en el mismo piso de la Plaza Reial de Barcelona donde el artista vivió el último año de su vida.

Ocaña (1947-1983) destacó en sus años de vida más por su faceta controvertida y provocativa que por su legado artístico. Esta exposición pretende "ir más allá de la imagen pública del personaje" y centrarse en el pintor de "trazos contundentes y colores vivos".

Para ello, 'Entorn Ocaña' exhibirá 25 obras, entre acuarelas, dibujos, tinta, acrílico y óleos, inéditas hasta ahora, ya que provienen de colecciones privadas. Junto con las obras expuestas se halla el friso original compuesto de angelitos azules que Ocaña dejó en una de las paredes del piso donde ahora se encuentra el Setba.

Además de la exposición, el espacio Setba proyectará el 26 de febrero 'ExpOcaña 2009', un reportaje de Juan J Moreno sobre el artista, mientras que el 5 de marzo está programada la película 'Ocaña, retrat intermitent', un film de Ventura Pons rodado en 1978 en el que Ocaña se interpreta a sí mismo.

16 de febrer 2009

EXPOSICIÓ 'ENTORN OCAÑA'



Dibuix d'Ocaña, 1977

SETBA us convida a la inauguració de l'exposició ‘Entorn Ocaña’, homenatge a l’artista José Pérez Ocaña. L'activitat tindrà lloc a les Sales Rusiñol i Ramon Casas, el proper dijous 19 de febrer a les 8 del vespre. L'exposició del 19 de febrer al 13 de març de 2009.


SETBA - Zona d'Art presenta l’exposició “Entorn Ocaña”, amb la què vol recuperar la figura de l’artista plàstic i retre-li homenatge al mateix pis on va viure el darrer any de la seva vida. La mostra oferirà 25 peces de l’artista que corresponen al període 1980-1983. Les obres, aquarel·les, dibuixos, tinta, acrílic i olis, són inèdites, ja que provenen de col·leccions privades. L’exposició, que ha comptat amb la col·laboració de familiars i amics de l’artista en la seva organització, vol anar més enllà de la imatge pública, sovint provocativa i controvertida, d’Ocaña i centrar-se en el pintor de traçat vigorós i colors transgresors. A part de l’exposició es pot veure el fris original, format per una cadena d’angelets blaus, que l’artista va deixar en una de les sales del pis on ara es troba Setba.


També és realitzaran activitats paral·leles a la mostra i que giraran entorn de la figura d’Ocaña. El dijous 26 de febrer està programada una xerrada entorn l’obra i la imatge pública de l’artista a càrrec del dibuixant de còmics Nazario i la catedràtica de literatura espanyola Luisa Francisco. La conferència donarà pas a la projecció del reportatge “ExpOcaña 2009” de Juan J. Moreno i dijous 5 de març a es projectarà la pel·lícula “Ocaña, retrat intermitent” de Ventura Pons. Ambdues activitats tindran lloc a Setba a les 8 del vespre.


SETBA - Zona d'Art és un espai cultural polivalent, destinat a acollir exposicions artístiques, presentacions, tallers i activitats, entre d'altres. Un dels principals objectius és donar veu tant als artistes reconeguts com aquells que s'inicien en l'art, als que ofereix l'espai com a altaveu perquè s'apropin al públic. L'altre eix central és la recuperació per a la ciutat d'un espai de creació artística i moviment cultural, com són la Plaça Reial i el barri de Ciutat Vella.



SETBA - Zona d'Art
Plaça Reial , 10 - 1r 2a
08002 Barcelona
Tel. 934 813 696
www.setba.net

13 de febrer 2009

UNA MIRADA COMMOGUDA A LA BCN GITANA



SETBA - Zona d'Art obre un nou espai per a realitzar-hi exposicions alternatives, la Sala Joan Llimona on presentarà les fotografies d’Iván Alonso a ‘Caló’. Una mirada commoguda a la Barcelona gitana. Del 19 de febrer al 15 de març de 2009. Inauguració el dijous 19 de febrer a les 8 del vespre amb entrada lliure.

“Les imatges són un llegat. Algun dia, quan ja no hi siguem, els retrats d'avui seguiran parlant, carregats del misteri, la bellesa i la màgia que el temps diposita en el que va ser. I en el pas d’aquest temps les imatges d'avui aniran ajudant a molts a entendre's a si mateixos a través dels altres. L'altre, aquest repte. Aquesta exposició és el resultat de dos anys de visites als barris gitanos de Barcelona. La fotografia social m'ajuda a caminar amb els peus a terra, retrat des de la distància curta, m'agrada poder mirar a la gent als ulls, escoltar les seves històries, fer-me amic. Vull fer explícita la meva admiració al poble romaní per la seva alegria i generositat. Per la confiança amb que m'han obsequiat. Gràcies per haver-me deixat entrar en les vostres vides amb la càmera en la mà”. Iván Alonso, fotògraf.

L’Iván Alonso va nèixer a Santiago de Compostela. És llicenciat en Publicitat i Belles Arts per a la Universitat de St. Louis (Missouri). Des de fa vuit anys viu a Barcelona i es considera un fotògraf d’aquesta ciutat perquè la ‘seva llum’ li va ensenyar l’ofici.

SETBA - Zona d'Art és un espai cultural polivalent, destinat a acollir exposicions artístiques, presentacions, tallers i activitats, entre d'altres. Un dels principals objectius és donar veu als artistes reconeguts com aquells que s'inicien en l'art, als que ofereix l'espai com a altaveu perquè s'apropin al públic. L'altre eix central és la recuperació per a la ciutat d'un espai de creació artística i moviment cultural, com són la Plaça Reial i el barri de Ciutat Vella.

SETBA - Zona d'Art
Plaça Reial , 10 - 1r 2a
08002 Barcelona
Tel. 934 813 696
www.setba.net

09 de febrer 2009

SUBHASTA D'UN RETRAT DE LLUIS LLACH



SETBA us convida a participar a la subhasta a favor del Casal dels Infants, en motiu de l'exposició 'Lluis Llach a la Plaça Reial'. L'activitat tindrà lloc el proper dijous 12 de febrer a les 8 del vespre amb entrada lliure.

SETBA - Zona d'Art subhastarà la fotografia de Juan Miguel Morales ‘Retrat de Lluis Llach 13’ a favor del Casal dels Infants, una entitat que concentra esforços en els barris amb infants i joves amb més necessitats socials per aconseguir millores concretes i duradores en el seu creixement i en el seu entorn proper, afavorint la transformació social a través d’un projecte compartit que contempla: l’acció social, la incidència política i la sensibilització, i la mobilització ciutadana i el voluntariat actiu. La subhasta serà la cloenda de les activitats realitzades entorn la figura del cantautor.

L’exposició “Luis Llach a la Plaça Reial” presenta un recull de 36 fotografies de Juan Miguel Morales en blanc i negre que ofereixen un viatge per la vida del cantautor des de la seva infantesa a l’Empordà fins a la seva retirada dels escenaris als mítics concerts de Verges. Les fotografies mostren tant moments artístics com personals, amb retrats, paisatges i complicitats. Les fotografies aniran acompanyades d’11 textos d’Omar Jurado que recullen anècdotes i confidències fruit de diferents trobades amb el cantautor i de les seves reaccions davant les imatges. Bona part del material de l'exposició s’ha extret del llibre Món Llach, dels dos mateixos autors. Per una altra banda, també s’exposen per primera vegada, 5 fotografies inèdites de la col.lecció privada del fotògraf.

Lluís Llach va viure al mateix pis on ara es trobarà l'exposició, entre 1985 y 1999. L’autor va compondre allà el seu àlbum Geografia (1988) i va conviure amb l’ambient cultural i creatiu de la zona. SETBA vol rendir així el seu homenatge particular a aquest artista que amb només 20 anys va compondre l’Estaca, cançó que va esdevenir un himne de llibertat per als Països Catalans. 40 anys a l’escenari, 31 àlbums publicats i més de 150 cançons composades.

SETBA - Zona d'Art és un espai cultural polivalent, destinat a acollir exposicions artístiques, presentacions, tallers i activitats, entre d'altres. Un dels principals objectius és donar veu als artistes reconeguts com aquells que s'inicien en l'art, als que ofereix l'espai com a altaveu perquè s'apropin al públic. L'altre eix central és la recuperació per a la ciutat d'un espai de creació artística i moviment cultural, com són la Plaça Reial i el barri de Ciutat Vella.

SETBA - Zona d'Art
Plaça Reial , 10 - 1r 2a
08002 Barcelona
Tel. 934 813 696
www.setba.net

06 de febrer 2009

LES ACTIVITATS DE SETBA A EL PERIODICO



SETBA - Zona d'Art
Plaça Reial , 10 - 1r 2a
08002 Barcelona
Tel. 934 813 696
www.setba.net

03 de febrer 2009

UN VESPRE AMB MANU GUIX I JOAQUIM VILARNAU


Fotografia de Juan Miguel Morales

SETBA - Zona d'Art us proposa un vespre amb el periodista Joaquim Vilarnau, coordinador del disc de versions de cançons de Lluis Llach “Si vens amb mi”, i el músic Manu Guix que interpretarà algunes peces del seu darrer disc “Onze Llachs”, un homenatge al cantautor.

L’exposició “Luis Llach a la Plaça Reial” presenta un recull de 36 fotografies de Juan Miguel Morales en blanc i negre que ofereixen un viatge per la vida del cantautor des de la seva infantesa a l’Empordà fins a la seva retirada dels escenaris als mítics concerts de Verges. Les fotografies mostren tant moments artístics com personals, amb retrats, paissatges i complicitats. Les fotografies aniran acompanyades d’11 textos d’Omar Jurado que recullen anècdotes i confidències fruit de diferents trobades amb el cantautor i de les seves reaccions davant les imatges. Bona part del material de l'exposició s’ha extret del llibre Món Llach, dels dos mateixos autors. Per una altra banda, també s’exposen per primera vegada, 5 fotografies inèdites de la col.lecció privada del fotògraf.

Lluís Llach va viure al mateix pis on ara es trobarà l'exposició, entre 1985 y 1999. L’autor va compondre allà el seu àlbum Geografia (1988) i va conviure amb l’ambient cultural i creatiu de la zona. SETBA vol rendir així el seu homenatge particular a aquest artista que amb només 20 anys va compondre l’Estaca, cançó que va esdevenir un himne de llibertat per als Països Catalans. 40 anys a l’escenari, 31 àlbums publicats i més de 150 cançons composades.

SETBA - Zona d'Art és un espai cultural polivalent, destinat a acollir exposicions artístiques, presentacions, tallers i activitats, entre d'altres. Un dels principals objectius és donar veu als artistes reconeguts com aquells que s'inicien en l'art, als que ofereix l'espai com a altaveu perquè s'apropin al públic. L'altre eix central és la recuperació per a la ciutat d'un espai de creació artística i moviment cultural, com són la Plaça Reial i el barri de Ciutat Vella.

Plaça Reial , 10 - 1r 2a
08002 Barcelona
Tel. 934 813 696

02 de febrer 2009

RECITAL DE POEMES DE MIQUEL MARTÍ I POL


Fotografia de Núria Santiago (Parlavà, 1991).

Setba - Zona d'Art va oferir, en motiu de l'exposició actual 'Lluis Llach a la Plaça Reial' un recital de poemes de Miquel Martí i Pol, personatge estretament vinculat amb el cantautor, a càrrec de l'actriu Carme Callol i el cantautor Josep Tero que també va interpretar un poema musicat per ell mateix. L'acte va comptar amb la presència de la vídua del poeta i personalitats del món de la música i la literatura catalana.

Algú que espera,“Diguem que me n’anava, però torno…”

Diguem que me n’anava, però torno.
Deixava massa coses a mig fer
i això no és decent ni correcte. La gent
-la majoria de la gent, almenys-
no m’hauria trobat pas a faltar,
com a màxim m’hauria dedicat
un record imprecís enmig del gran
tràfec de viure. Però, ¿i jo? ¿Què hauria
fet de mi, d’aquest home amb qui fa més
de seixanta anys que convisc? Cada vespre,
en rentar-me la boca, la vergonya
m’hauria fet envermellir de ràbia
i fins i tot potser d’enveja. Ara
no em sentiré pas satisfet (com sempre,
per dir-ho clar), però estic ben segur
de poder mirar sense cap angúnia
l’home de fusta del mirall i, junts,
potser descobrirem que els imprecisos
contorns del món en què vivim, absurd,
pedant i fins grotesc, són, tanmateix,
les úniques profundes referències
per conèixer i comprendre, i és amb elles
que estimem i creixem, sense sentir-nos
desmesurats o buits. Ho repeteixo:
diguem que me n’anava, però em quedo.

Miquel Martí i Pol

Plaça Reial , 10 - 1r 2a
08002 Barcelona
Tel. 934 813 696