09 de maig 2012

‘Stefan Cools, l’artista’


La Fundació Setba va inaugurar ahir, 8 de maig, l’exposició ‘Stefan Cools, l’artista’, una mostra que explora la relació eterna entre l'home i la naturalesa.


Des de temps pagans les gents han entès que la sexualitat era el més bàsic per viure, la importància de tot radicava en la fertilitat de l'home, el seu bestiar i els seus cultius.
Aquest és el punt de partida de la reflexió que proposa Stefan Cools en la mostra que presenta, des del 8 de maig fins al 29 de juny, a la Fundació Setba.




FITXA DE L’EXPOSICIÓ

DATES

Del 8 de maig al 29 de juny de 2012
DISCIPLINES
Collage, fotografia, escultura, instal·lació, etc.
La mostra es complementa amb un documental sobre Stefan Cools.
ADREÇA
Plaça Reial, 10, 1r 2a 08002 Barcelona
ARTISTES
Stefan Cools
Daniel Ferrer – Autor del documental.
INAUGURACIÓ
Dimarts 8 de maig de 2012 a les 20h
VISITES GUIADES
17 de maig i 7 de juny a les 19:30h


El preu de l’entrada és de 2€



  
    

En entrar a la Fundació Setba aquests dies una instal·lació feta amb les robes d’Stefan Cools introdueix l’espectador a la mostra. I dues fotografies on es veu l’artista treballant al taller de CACIS, acaben de configurar una recepció que vol situar-nos en l’inici d’aquest projecte.

Stefan Cools és un artista plàstic holandès que va començar el seu periple en el món de l’art estudiant floristeria i el va seguir especialitzant-se en art floral. Enguany ha gaudit d’una beca per fer una estada a CACIS (Centre d’art Contemporani i Sostenibilitat del Forn de la Calç de Calders) on ha treballat amb materials del bosc que envolta el centre, per realitzar una obra que se sustenta en aquesta relació de l’home amb la natura.

Les obres elaborades durant la seva residència a CACIS són les que presenta ara en aquesta exposició, ‘Stefan Cools, l’artista’. Una mostra que és possible gràcies al conveni signat entre la Fundació Setba i CACIS per al qual, cada any, un dels artistes que hi facin estada, exposarà a la galeria de la Fundació a Plaça Reial.




En aquesta exposició amb un gran nombre d'obres sobre paper, objectes i instal·lacions, Cools busca les reminiscències d'aquesta estreta relació amb la naturalesa, en la societat actual. Vol descobrir els paral·lelismes entre els actes creatius de l'home i la naturalesa.
Diu Cools que treballant a CACIS intentava impregnar-se i submergir-se en aquest treball amb la natura. Li agradava posar les mans dins l’argila que ara cobreix les fundes de violí, convertides en escultura. L’aroma del romaní, tan bo per la memòria, és present a bona part de les obres de l’exposició, diu per no oblidar els nostres orígens, el vincle amb l’entorn.

Totes les obres on hi ha components orgànics estan tractades perquè es mantinguin en bon estat. D’això Cools en va aprendre estudiant art floral a Holanda i ho aplica amb mestratge en aquesta exposició.
Un altre element molt important en aquestes obres és la música, una disciplina artística, per a Cools, molt per sobre de qualsevol de les altres. Per això algunes de les peces que presenta són instruments musicals, d’altres, emmarcades amb cartró, es basen en partitures, portades de llibres de música, etc.
Diu Cools que aquí a Espanya l’art i la natura són, entre ells, molt més propers que al seu país. Artistes com Tàpies o fins i tot Miquel Barceló treballen amb materials, formes i conceptes molt vinculats o extrets directament de la natura.
Les pancartes d’una altra instal·lació neixen de i remeten al 15M, a la Plaça de Catalunya i a aquelles iniciatives que hi van sorgir en favor del medi ambient, de la cultura...



La mostra es complementa amb  la pel·lícula ‘Stefan Cools: L'artista’, un documental de Daniel Ferrer que interpel·la a l'artista sobre la percepció de l'art, la vida i també les motivacions i preocupacions que inspiren el seu impressionant i original treball. La première d’aquest documental es podrà veure el proper divendres 11 de maig a les 19h, al Museu de la vida rural de l’Espluga de Francolí.

Els beneficis de la venda de les obres d’aquesta exposició serviran per finançar el projecte ‘Natura és cultura’ que es durà a terme la propera temporada gràcies a un acord de la Fundació Setba amb CACIS i Susoespai. De fet, aquest és el model que vol seguir la Fundació Setba, que tots els projectes serveixin per finançar-ne de nous sempre basats en els seus 3 objectius fundacionals: l’art, la tasca social i la preservació del medi ambient.