27 de febrer 2012

Nou artistes són els escollits per a la XVIII Biennal d’Art Contemporani Català 2012Nou artistes són els escollits pel jurat de la XVIII Biennal d’Art Contemporani Català 2012, que és itinerant per Catalunya

El jurat del certamen artístic XVIII BIENNAL  D’ART CONTEMPORANI CATALÀ 2012, s’ha reunit al Museu de  Sant Cugat –Barcelona-, avui divendres dia 24 de febrer de 2012, per fer la selecció dels artistes de la Biennal 2012.

El jurat està format per: Lluís Campins, director del Museu de Sant Cugat; Eudald Camps, crític d’art de Girona, Josep Canals, galerista i director de la Biennal, Francesc Gabarrell, Conservador del Museu d’Art Jaume Morera de Lleida, Àlex Mitrani, crític d’art i comissari independent, Josep Montoya, Vicedegà de Cultura de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona i Aureli Ruíz, artista plàstic i visual de Reus.

De les 112 propostes presentades, el jurat ha seleccionat l’aportació plàstica de nou artistes per formar part de la biennal 2012, que serà itinerant per  Catalunya, a partir de l’abril del 2012.

Artistes seleccionats:

              NOM                                                                             POBLACIÓ
-----------------------------                                            ----------------------------------------------------------------
   
  Lúa Coderch                                              neix a Iquitos (Perú) viu a Barcelona
  Loretta Firmani                                       neix a Valdivia (Chile) viu a Barcelona
  Ayuko Hoshino                                         neix a Kioto (Japó) viu a Barcelona
  Laura López Balza                                      neix a Cantabria viu a Barcelona                        
  Claudia Pagès Rabal                                 neix a Capellades viu a Barcelona
  Francesc Ruiz Abad                                    neix a Palamós viu a Barcelona
  Joan Saló Armengol                                      neix a Igualada viu a Castellolí
  Sergi Serra Mir                                                        neix i viu a Barcelona
  Mireia Terrado Lozano                                         neix i viu a Barcelona                     El jurat ha fet una tria molt ajustada buscant el criteri de màxim rigor i celebra el nivell assolit. Aquesta biennal que coincideix amb un context de forta crisi, vol ser més que mai un incentiu per al jovent creatiu del país, tot animant-los a continuar creient en la força transformadora de l’art, en la societat del nostre temps, ja que neix en Sant Cugat una de les ciutats de mes jovent del país. I els organitzador manifesten que si no creiem amb el joves creadors, la Catalunya que a aportat al món alguns dels mes significatius del segle XX no tindrà futur.

Exposició itinerant
Amb els artistes seleccionats pel jurat, es realitza una exposició itinerant per Catalunya, que s’inaugura al Museu del Tapís Contemporani de Sant Cugat del Vallès el 19 d’abril de 2012, i a partir d’aquí és itinerant  per diferents poblacions del país.

Breu història de la Biennal d’Art
En un moment de recuperació de les llibertats nacionals, i com acte adherit al Congrés de Cultura Catalana, l’any 1977 es crea la primera Biennal d’Art Contemporani Català en aquella ocasió, només hi van exposar artistes de Sant Cugat i volia ser un repàs de l’estat de les arts plàstiques a la vila.

A partir d’aquella primera experiència, i sempre amb la direcció del seu creador, Josep Canals, la Biennal ha crescut amb els anys com a alternativa plàstica, con­ver­tint-se en la biennal d’art jove més antiga de tot l’estat.

Des d’aleshores i fins avui, aquest certamen artístic ha escrit una història  paral·lela a la de la Catalunya democràtica, i en ella s’hi reflecteixen els grans esdeveniments socials i culturals que ha tingut el país, en els quals la biennal també hi ha estat present (Congrés de Cultura Catalana 1977, Mundial de Futbol 82, Olimpíada Cultural Barcelona 92, Fòrum de les Cultures Barcelona 2004, entre d’altres).

Des del moment de la seva fundació, la Biennal ha estat una proposta de col·laboració de l’activa societat civil i les institucions, que s’han compromès amb les propostes més noves dels nostres artistes. Aquest fet ha permès un recorregut itinerant, que des dels seus inicis ha apropat la praxi artística fins els indrets més allunyats dels grans nuclis urbans.

També avala el certamen el fet d’haver estat de plataforma d’algunes de les firmes avui reconegudes de l’art jove del país i d’altres en via de consolidació, que han format part d’alguna de les anteriors edicions de la Biennal tals com Ignasi Aballi, Pep Agut, Tom Carr, Joan Pere Viladecans, Charo Pradas, Neus Colet, Sergi Barnils, Pep Camps, Quim Corominas, Albert Gonzalo, Xavier Grau, Joanpere Massana, Àlex Nogué…

Mitjançant una convocatòria pública, àmpliament  repartida per tot el país, el jurat que representa el sector de les arts plàstiques ha escollit els millors joves del país en arts visuals.

L’edició del 2012, en aquests moments de forta crisi, vol ser un motiu d’engrescament per a la creativitat dels artistes més joves de Catalunya, tot animant-los a continuar en aquesta direcció enriquidora i humanista i lluitar amb l’art, contra la pessimista situació actual del país.    

La biennal ha apropat l’art contemporani a la societat en general i ha incentivat la pluralitat i el contrast dels diferents llenguatges plàstics, per diferents indrets de la nostra geografia, aspecte que es continuarà en l’actual l’edició de 2012.

La XVIII Biennal vol facilitar una nova forma de veure, apreciar i entendre millor la diversitat de l’Art Contemporani Català

Noves Tecnologies

Aquesta es la Biennal de les noves tecnologies ja que aposta mes que mai per les xarxes socials. Compta amb una pàgina web, i és present a totes les xarxes socials, Facebook, Twitter, You tube... cosa que amplia la seva difusió a nivell global.