12 de desembre 2011

L'Auca de Joan de Canyamars



Setba Zona d’Art va acollir el dimarts 29 de novembre a les  20h, la representació de l’Auca de Joan de Canyamars. 


Una performance artística que recupera la història d’aquest personatge del segle XV que va morir condemnat després d’un intent de regicidi contra el rei Ferran el Catòlic, a la Plaça del Rei de Barcelona.
Aquesta particular interpretació de l’Auca de Joan de Canyamars es va fer a partir d’una projecció de Josep Serra i de l’actuació de Joan Llobell, membre de la companyia que porta el nom del mateix personatge, Joan de Canyamars.
Era el segle XV, que a Catalunya la gent explotada i esclavitzada treballava la terra, i que Cristòfol Colom descobria les Amèriques. El rei, Ferran el Catòlic, celebrà núpcies amb la monarquia castellana. Isabel i Ferran, els Reis Catòlics, símbol de l’Espanya més rància. A Catalunya les revoltes dels remences, les revolucions dels explotats i espoliats de la terra. Ferran el Catòlic aturà els privilegis i els mals usos de la noblesa per protegir els camperols, el proletariat de la terra, però arrasà les poblacions amb els seu exèrcit, per sufocar les revoltes, i executà els cabdills. Aquí mano jo! Paraula de rei! Joan de Canyamars, proletari de la terra i cabdill remença, optà per la venjança, i en nom de la justícia intentà enfollit de matar el rei traïdor.
Aquest atemptat va tenir lloc davant del Palau Reial de Barcelona, a l'actual Plaça del Rei, quan el rei sortia del Palau Major de Barcelona, tal com els escrits de l’època relaten.
Joan de Canyamars "tragué l'espasa nua que tenia dejús la capa, e donà ab aquella un colp entre cap e coll del rey ... era-li vengut a un fil de aranya la mort". Era el 7 de desembre de 1492. Un cop pres, va ser declarat boig, i va morir esquarterat.
L’Auca de Joan de Canyamars és una obra de dos metres quadrats, amb nou vinyetes, cadascuna amb el seu rodolí, que interpretades per un decrèpit bufó que fa mim i que no parla, expliquen la trista història del remença Joan de Canyamars, l’agosarat camperol que al segle XV va voler matar amb una espasa el rei Ferran el Catòlic, a les escales del Palau Reial de Barcelona.


La Fundació Setba està arranjant una segona interpretació de l’Auca a la Plaça del Rei.