31 de maig 2010

Festival de la tramuntana

El primer festival d’art contemporani dedicat a la tramuntana és un treball d’experimentació, sense precedents al nostre país, sobre l’actuació del vent i les conseqüències que aquest pot provocar sobre el paisatge, la fauna o els éssers humans, que es farà al passeig del Port de la Selva el dia 6 de juny del 2010 i que ha estat impulsat per la Galeria Carles Bros.
Es tracta d’una mostra de Land Art, un hapenning, és a dir, d’una actuació de l’home sobre la naturalesa. En aquest cas, es desafiarà el vent i es veurà com cada artista interpreta el tema amb la seva proposta, bé sigui escultura o bé instal•lació mòbil o fixa, que pot estar enfocada des de perspectives com l’aerodinàmica, el paisatge, la indumentària o els estris de pesca. D’aquesta manera, es podran comprovar els efectes i les formes que pot generar el vent en les obres creades pels més de 50 artistes que participaran en aquesta mostra, tant nacionals com estrangers, entre els quals es troben Mick Tacker, Emili Armengol, Carles Bros, Mihai Bara, Daniel Lleixà, Assumpció Mateu i Antonio Sánchez Santiago. També hi seran presents artistes novells, acabats de llicenciar per la Universitat de Barcelona, i d’altres que estan cursant el batxillerat artístic a l’institut Deulofeu de Figueres.
Aquest esdeveniment, a més, permetrà reflexionar fins a quin punt el vent pot afectar els pescadors i els navegants que s’hi exposen durant llargues hores, tant en l’aspecte físic com en el psicològic, i sobre com ho han afrontat i assumit al llarg de la història.
El festival estarà animat per un grup musical composat per instruments de vent que farà el recorregut amb els artistes.
D’altra banda, hi haurà una concentració de windsurfistes que navegaran constantment per la badia, i un espectacle d’estels omplirà el cel de formes i colors.
En aquesta primera edició, no hi haurà ni guanyadors ni perdedors, no hi ha cap premi a guanyar. Es tracta d'una trobada d'artistes per passar una jornada plegats i experimentar sensacions amb el vent, si pot ser de tramuntana.
L'exhibició de les obres durarà tant sols un dia, per la qual cosa es gravarà un vídeo i es farà un catàleg perquè quedi constància d'aquesta manifestació sobre la tramuntana. El festival d’art contemporani s’inclou dins les Jornades Coneix el Port de la Selva. Gastronomia, art, oci i costums del Port de la Selva, organitzades per l’Associació de Restauració i Comerç del Port de la Selva.


Organitzadors:
Galeria Carles Bros ; ARC Associació de Restauració i Comerç del Port de la Selva

Patrocinadors:
CCAM (Consorci de Comerç Artesania i Moda de Catalunya); Generalitat de Catalunya; Caixa Girona; “la Caixa”; Sumarroca; Setba Zona d’Art.

Col•laboradors:
Ajuntament del Port de la Selva; Confraria dels Pescadors.